Να δηλώσω Στρατιωτικές Σχολές; Θα τα καταφέρω μέσα στη στρατιωτική σχολή; Αξίζει τον κόπο να ταλαιπωρηθώ; Ή μήπως καλύτερα να δηλώσω μία σχολή στο Πανεπιστήμιο ή στο Πολυτεχνείο ή στα ΤΕΙ για να περάσω καλά σαν φοιτητής;
Αυτά είναι ερωτήματα που απασχολούν αρκετά παιδιά στο Λύκειο αλλά… απασχολούσαν και εμένα όταν, πριν 35 χρόνια, βρισκόμουν στην ίδια θέση.
Ούτε οι γνωστοί ούτε οι φίλοι μου μπόρεσαν να με βοηθήσουν, γιατί στους μισούς άρεσαν οι στρατιωτικές σχολές και στους άλλους μισούς όχι. Βέβαια η απάντηση δεν είναι εύκολη και πρέπει να είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης.
Πρώτο βήμα είναι να γνωρίζει κάποιος ποιες είναι οι στρατιωτικές σχολές, ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισαγωγής σε κάθε μία από αυτές, καθώς και τις βάσεις εισαγωγής τους. Τις απαντήσεις αυτές θεωρώ ότι κάποιος εύκολα μπορεί να βρει στο διαδίκτυο.
Το δεύτερο βήμα του υποψηφίου είναι να διαχωρίσει τις στρατιωτικές σχολές σε κατηγορίες ανάλογα:
1. Με το σώμα που ανήκουν, δηλαδή αν ανήκουν στο Στρατό Ξηράς, στο Ναυτικό, στην Αεροπορία ή αν η σχολή είναι κοινή και για τα τρία παραπάνω σώματα.
2. Με το αν οι σπουδαστές, μετά την αποφοίτησή τους, ονομάζονται αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί.

Το τρίτο βήμα είναι να αναζητήσει ο υποψήφιος λεπτομέρειες για την σχολή που τον ενδιαφέρει μέσα από την ιστοσελίδα της κάθε σχολής και να δει την αποστολή της, το ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το πρόγραμμα σπουδών, τις δραστηριότητες κλπ. Επίσης, να μη σταθεί μόνο στα χρόνια φοίτησης στη σχολή που τον ενδιαφέρει, αλλά να γνωρίζει και το αντικείμενο της μελλοντικής του εργασίας καθώς και επιπλέον δυνατότητες (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, υπηρέτηση σε θέσεις εξωτερικού κλπ) ή ιδιαιτερότητες (μεταθέσεις, υπηρεσίες, ασκήσεις κλπ).

Επιγραμματικά, η αποστολή των στρατιωτικών σχολών είναι να δώσουν στους σπουδαστές τους τα επαγγελματικά, σωματικά και ψυχικά εφόδια, ώστε να μπορούν να διοικούν το ανθρώπινο δυναμικό και να χειρίζονται άριστα τα οπλικά συστήματα των ενόπλων δυνάμεων.

Ως σπουδαστής σε στρατιωτική σχολή κάποιος λαμβάνει ένα μικρό μισθό για την κάλυψη των βασικών αναγκών του και βγαίνοντας από αυτήν το νέο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων λαμβάνει τον προβλεπόμενο για τον βαθμό του μισθό.

Τελειώνοντας, αφού ενημερωθείτε από τις ιστοσελίδες των στρατιωτικών σχολών και εφόσον κάτι από όλα αυτά που διαβάσατε σας συγκινήσει ή σας αγγίξει, τότε μόνο κατά την άποψή μου αξίζει να πάτε σε μια στρατιωτική σχολή βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την επαγγελματική αποκατάσταση και τις οικονομικές απολαβές που έτσι και αλλιώς δεν είναι υψηλές.

Καλογερόπουλος Αθανάσιος
Ταξίαρχος ε.α.
Πηγή : http://staratalogia.blogspot.gr/2014/04/blog-post_25.html

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου